In Beeld: Noëlle & Justus met Nanny Solutions

De afgelopen periode hebben we in verschillende gesprekken met ouders ‘oplossingen’ laten zien voor het opvangprobleem. Justus is na onze eerste gesprekken met de verschillende partijen op onderzoek gegaan naar het in huis nemen van een nanny, officieel gastouder aan huis. In dit artikel willen we graag wat dieper ingaan op de praktijk van alledag, de kosten en natuurlijk het regelen van zo’n nanny. Daarom was ik eerder deze maand te gast bij Noëlle & Justus om over hun ervaringen te praten. Nadia de Wals van Nanny Solutions was zo vriendelijk om tijd te maken om ook bij dit gesprek aanwezig te zijn.

Justus & Noëlle

Alex: Noëlle & Justus, fijn dat jullie keukentafel beschikbaar is voor dit gesprek. We hebben best wat vragen gehad van ouders over de beste manier en de procedures om nanny zorg aan te pakken. Wat was voor jullie het moment dat deze optie voor het eerst in beeld kwam?

Justus: In eerste instantie hadden we ons na de aankoop van de woning ingeschreven bij Kindergarden en Kind & Co. Kindergarden gaf meteen aan dat het niet ging lukken en Kind & Co. gaf ons aan dat we rekening met een wachttijd van 9 maanden moesten houden. Vervolgens heb ik na een jaar weer gebeld met Kind & Co. en daar kreeg ik toen te horen dat het in 2019 absoluut niet ging lukken. Na een korte periode van verbazing en boosheid besloten we snel daarna een petitie te starten. Vanaf dat moment heb jij me gevonden en zijn we gestart met de Kleine Weespers. Toen we ergens in mei 2019 al een hele serie gesprekken achter de rug hadden met de bestuurders en belanghebbende in Weesp, begreep ik dat we het heft in eigen handen moesten nemen. Toen vond ik gelukkig Nadia & Nanny Solutions.

Alex: Naast de opvangbehoefte die onze lezers ook hebben is er bij jullie ook nog eens een extra moeilijk schema begreep ik?

Noëlle: Ja inderdaad, we hebben per week gemiddeld 2,5 dag opvang nodig maar wel wekelijks andere dagen. Dit komt omdat ik werk als stewardess en vaak wisselende schema’s krijg. Met die opdracht hebben we na een eerste kennismakingsgesprek Nadia op pad gestuurd en die heeft vervolgens voor ons een match kunnen maken.

Alex: Nadia, kan je ons iets meer vertellen over het proces? Waar moeten geïnteresseerde ouders rekening mee houden? Zowel qua doorlooptijd als kosten?

Nadia: We beginnen natuurlijk altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de ouders. Op die manier kunnen we bepalen wat de globale wensen zijn en de flow van het gezin. Zodra we alle vragen hebben beantwoord bieden we een overeenkomst aan waarmee we daadwerkelijk gaan zoeken voor de ouders. Zodra we een kandidate hebben gevonden en deze ook door de ouders is goedgekeurd gaan we verder met de aanmelding bij de GGD Weesp. Hiervoor moet de woning volledig bewoonbaar en veilig zijn. De leges voor de aanvraag zijn vanuit jullie overleg met de gemeente tijdelijk naar €0,- gezet. Als dit alles is goedgekeurd kunnen we van start, hou daarbij rekening met een zoektijd van minstens 4 weken en een aanvraagperiode daarna die uiterlijk 10 weken duurt. Daarnaast hebben al onze nanny’s een verklaring omtrent gedrag (VOG) en moeten ze een kinder EHBO halen, vooral dat laatste kan nog wel eens langer duren. Gemiddelde doorlooptijd komt daarmee op 4 maanden als alles voorspoedig verloopt.

Justus: Het is overigens wel goed om te vermelden dat de GGD in ons geval binnen 4 weken heeft besloten. Daarnaast hebben we dus niet €650,- aan leges hoeven te betalen door de acties van de Wethouder.

Alex: Goed punt, we moeten de gemeente ook credits geven voor de zaken die wel goed lopen. Zijn er nog andere opstartkosten waar ouders rekening mee moeten houden?

Nadia: Bij een succesvolle match vragen we een tegemoetkoming van €450,- voor de uren die we besteden aan de zoektocht en de verschillende bezoeken. De minimale afname is 1 volledige dag per week en maximaal 3 dagen per week. Als je meer dagen nodig hebt moet je de nanny namelijk in dienst nemen en dan loopt het contract niet meer via ons. Losse BSO opvang voor een aantal uur in de middag doen we niet helaas. Natuurlijk wel als het in combinatie is met de zorg voor een kindje thuis die nog niet naar school gaat.

Alex: Dat geeft denk ik een goed beeld van de kosten. Justus, Noëlle, hoe werkt het voor jullie gezin in de praktijk?

Justus: In de praktijk werkt het heel fijn, iedere maand geef ik een rooster door waarop de nanny aanwezig is. Ik zorg ervoor dat op die dagen de kinderen gegeten hebben en aangekleed zijn voor 8 uur. Uiterlijk om 8 uur is er dan een overdracht waardoor ik tussen 08:00 en 08:15 naar kantoor kan gaan. De kinderen worden de hele dag opgevangen en krijgen net als op de crèche een pedagogisch plan in thema’s. En wanneer ik rond 18 uur thuiskom hebben de kinderen al gegeten en staat er voor mij gelukkig ook nog wat klaar. Dat geeft mij nog een uur met de kinderen voor ze naar bed gaan maar vooral geeft het veel rust.

Alex: En dan willen onze lezers natuurlijk ook graag weten wat dit allemaal kost? En of het (veel) duurder is dan reguliere KDV opvang?

Justus: We hebben een flexibel contract voor 108 uur waar we in Amsterdam een contract hadden voor 3 volle dagen á 140 uur. Netto zijn we dus met 30% minder uren iets goedkoper uit maar omdat we ook reiskostenvergoeding betalen komen we kostenneutraal uit. Wel is het zo dat de kinderopvangtoeslag die je ontvangt voor gastouder/nanny zorg minder is dan bij een KDV. Als je vergelijkbare uren nodig hebt is de verwachting dat je €200-350 per maand meer kwijt zal zijn.

Nadia: wat goed is om op te merken is dat we in onze contracten wel meer maatwerk kunnen leveren. Waar reguliere opvang hele dagen opneemt in de contracten kunnen wij echt een contract opstellen voor een specifiek aantal uren. Daarnaast is het exacte kostenplaatje afhankelijk van de toeslag die ouders krijgen, dat blijft altijd een persoonlijk plaatje.

Alex: Nadia, ontzettend bedankt voor je toelichting en tijd vanavond. Als er lezers zijn die graag verder met je willen praten over nannyzorg, hoe kunnen ze je het beste bereiken?

Nadia: Veel informatie staat op onze website, daarnaast kunnen ouders mij bereiken via nadia@nannysolutions.nl of 035-6312760. Dan plannen we een kennismakingsgesprek in en kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.