Geachte voorzitter,

Dank U voor de spreektijd.

Mijn naam is Justus Cramer en ik behoor tot de eerste bewoners van Weespersluis. Ik in juni verhuis ik met mijn vrouw en 2 kinderen naar Weesp. Wij hebben kinderdagopvang nodig in Weesp. Wij hebben voor Weespersluis gekozen voor ons gezin, voor onze kinderen.

“De plek van het goede leven.”

Een kindvriendelijke wijk met veel faciliteiten voor kinderen en ook een crèche! Zo werd ons ook verzekerd door de makelaar. En de marketing-machine van Weespersluis doet ook niets anders vermoeden dat het voor de kids wel snor zit in Weespersluis.

Ik citeer van de Weespersluis websites:

  • “In Weesp is het voor gezinnen heel ontspannen wonen.”
  • “Weesp heeft een groot aanbod basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen”
  • “Weesp is super kindvriendelijk, er zijn veel faciliteiten voor je kids.”
  • “Er komt een basisschool met kinderdagopvang”

De realiteit is echter zeer verontrustend en teleurstellend. Er is nog helemaal niets geregeld voor kinderen van 0-4 jaar!

Op  zaterdag 16 februari bekroop mij een gevoel van misleiding, onzekerheid, woede, onrust en extreme kou en daarom ben ik toen een petitie gestart. Kort daarvoor kreeg ik van Kind & Co te horen dat ik in 2019 niet moet rekenen op een plek en ook in 2020 is dit ronduit onzeker.

Wij staan al sinds 9 maanden op verschillende wachtlijsten, ingeschreven kort na de aankoop van ons huis. Veel eerder hadden we ons niet kunnen inschrijven.

Nu krijgen we overal hetzelfde antwoord, geen zicht op plaatsing in 2019.

De opvang in Weesp loopt volledig vast en het wordt elke de dag erger.

De komende jaren verhuizen elk jaar 300 gezinnen naar Weesp, reken maar uit hoe groot deze kinderopvang-crisis wordt als er niet heel snel iets gebeurd.

In deze situatie zou je verwachten dat gemeente al ver gevorderde plannen heeft voor verschillende tijdelijke opvanglocaties en verschillende permanente locaties. Dit blijkt niet het geval en dit is echt onbegrijpelijk.

Verschillende marktpartijen staan te trappelen om nieuwe, en ook tijdelijke locaties te openen, en ook creatieve oplossingen te verzinnen. Maar de gemeente lijkt slechts afwachtend met het beschikbaar maken van voldoende faciliteiten.

Wij kunnen niet anders concluderen dan dat de gemeente Weesp zijn huidige en toekomstige bewoners in de kou laat staan en onverantwoordelijk beleid voert op dit gebied.

Het kan toch niet zo zijn dat mijn vrouw en ik moete overwegen gedeeltelijk te stoppen werken omdat we geen opvang kunnen vinden?

Dat is uiteraard helemaal geen optie, dan kunnen we ons nieuwe huis niet meer betalen en moet we de boel weer verkopen.

Voorzitter, inmiddels is de petitie “Meer kinderopvang in Weesp” getekend door 230 bezorgde ouders en iedereen zit met het de handen in haar.

De belasting betaler is welkom, perfect geregeld op dat gebied. Ja de eerste ‘Weesper-aanslag’ moet al betaald worden. Die aanslag betaal ik met liefde, maar geef ook een beetje liefde terug en zorg dat ook de kinderen van de belastingbetaler ook welkom zijn.

De gemeente moet nu gaan staan voor haar inwoners en verantwoordelijkheid nemen. Realiseer dat hier gezinnen met heel veel kleine kinderen komen wonen. Zorg voor een stukje rust bij ouders en voer ook beleid dat jullie siert.

Gemeente Weesp, nogmaals de dringende oproep uit de petitie: regel per direct tijdelijke faciliteiten of noodvoorziening, nog vóór de zomer van 2019.

Anders zitten gezinnen met kingsize problemen en moeten gezinnen noodgedwongen weer vertrekken uit Weesp. Dit kunnen jullie toch niet laten gebeuren.

Hierbij bied ik jullie 230 handtekening aan, die mijn betoog onderschrijven.

Justus Cramer