In beeld: Milon & Jos

Milon (l) & Jos

Vandaag ben ik bij mijn buren Milon & Jos op bezoek, medeactievoerders van het eerste uur. Milon en Jos wonen nu iets langer dan 3 maanden in Weespersluis met hun 3 zonen Roef (5), Noud (3) & Stach (1).

Alex: Jullie waren er begin 2019 al bij toen we gingen inspreken bij de gemeenteraad, wat was destijds jullie incentive om aan te haken? Jos: Ja daar waren we al snel bij inderdaad. We hebben 3 jongens en we wilden natuurlijk graag voor al onze kinderen goede opvang realiseren. Omdat we uit Voorburg komen is het immers geen optie om de kinderen heen en weer te shuttlen naar kun oude opvang. Alex: Snap ik, zelfs richting Amsterdam heen en weer is onhandig laat staan veel verder. Hoe hebben jullie het nu geregeld voor de jongens?

Jos: Ik heb gelukkig nog redelijk wat vrije dagen en ben al een hele tijd 2 dagen per week thuis om hier de opvang te regelen. Je snapt wel dat onze volgende vakantie daarmee wat korter gaat worden en dat dit geen structurele oplossing is. Milon: En ik vang samen met opa’s en oma’s de rest van de zorg op, maar dat is heel lastig te combineren met een drukke baan. Vanaf februari heb ik kunnen regelen dat ik bijna 8 maanden sabbatical opneem.

Alex: Wel een heftig besluit!

Milon: De opvangproblematiek heeft in grote mate bijgedragen aan dit besluit. Gelukkig hebben we allebei een behulpzame en meedenkende werkgever. Maar ja, wat als je niet die mogelijkheden hebt? De huizen hier vragen om tweeverdieners en zo zijn ze ook in de markt gezet. Maar zonder opvang kun je niet allebei werken. Jos: en het volgende probleem doemt alweer op..

Milon: We hebben net een email gekregen van Kind & Co waarin staat dat we niet verzekerd zijn van voldoende plaatsen voor de BSO. En dan hebben we het dus niet over aanvang binnen een maand, maar schooljaar 2020-2021 vanaf september 2020!

Alex: Ik begreep dat tijdens de info avonden van de Brede School is aangegeven dat er voldoende plek zou zijn voor de BSO die binnen de school komt?

Milon: Dat is ons wel toegezegd op die avond maar volgens Kind & Co. klopt dat dus niet. Dat betekent dat we achter de school wonen en voor BSO naar Kidswereld, misschien Otje of zelfs verder moeten. Is toch te zot voor woorden? Jos: En dan staan we nu aan het begin van de ontwikkeling van Weespersluis. Dat gaat echt niet de goede kant op met nog eens 300 woningen per jaar. Wat ik niet snap, als gemeente moet hier toch ten minste regie worden gevoerd? We praten hier over Simcity skills 1.0! Als je 2700 woningen aan een stad van 14.000 toevoegt met alleen maar ouders en kinderen kan je toch verwachten dat de voorzieningen moeten meegroeien?

Alex: Het is een proces van de lange adem helaas, we zien dat er bij de gemeente op zijn best een beperkte inspanningsverplichting is op dit gebied. De grondexploitatie heeft duidelijk meer aandacht gekregen.

Milon: Het feit dat wij als ouders hierin geen autonomie en keuzevrijheid hebben is gewoon heel frustrerend. We worden enorm klemgezet door dit probleem, het heeft écht impact op ons leven. Jos: Heel bijzonder dat Kind & Co. door de gemeente naar voren wordt geschoven als dé partij die de KDV locatie in Weespersluis krijgt en ook BSO mag verzorgen in de Brede School en vervolgens niet in staat blijkt te zijn om te leveren. Waarom zoekt de gemeente dan niet een andere partij?

Alex: Dit is ook het gevoel wat erg leeft bij ons en waar we de komende tijd weer aandacht voor gaan vragen bij de politiek. Daar helpt jullie verhaal natuurlijk enorm bij. Bedankt voor jullie tijd.

Loop jij met je gezin ook aan tegen dit soort problemen? Mail je verhaal aan opvang@kleineweespers.nl. Dan kunnen we laten zien dat het een écht probleem is en niet alleen een planningsfoutje van politiek en ontwikkelaars op papier.